Kako se je porodila ideja o kosmatincem ter okolju prijazni trgovinici na Ptuju?

Za lažje razumevanje celotne zgodbe, morda za začetek omenim kdo jo sploh sestavlja. Srce in ključni akterji v ospredju trgovinice smo mami Vanja in babi Jelka, ki v moji odsotnosti saj bivam na drugem koncu Slovenije pridno skrbita za trgovinico in naše zveste stranke, moja malenkost – Adriana ter moj partner Matic. Velika zahvala gre prav tako dediju Franciju, ki je skupaj z Maticem pripomogel veliko k ‘sestavljanju’ fizične trgovinice. Včasih se pošalimo in jima rečemo strica iz ozadja, sta pa vsekakor vsak po svoje ključni del in zelo zaslužna, da trgovinica danes sploh obstaja. Na tem mestu moram nujno omeniti tudi sestrico Tjašo, ki čeprav je mladoletna budno spremlja dogajanje v trgovinici od samih začetkov. Nedvomno je velika ljubiteljica živali in v prihodnosti bomo zelo veseli, če bo želela soustvarjati našo družinsko zgodbo tudi iz ospredja. Ko bo čas za to pravi. Prvo pa seveda, šola.

Mami Vanja, Adriana, babi Jelka

KAJ JE BIL TISTI GLAVNI NAVDIH ZA POSTAVITEV TAKŠNE TRGOVINICE?

Kot že omenjeno, z Maticem in najinima kosmatincema Cornijem ter Zoomyjem trenutno bivamo na drugem koncu Slovenije, natančneje na Obali. V Izoli že nekaj let stoji prikupna, butična trgovinica z velikim srcem, pod vodstvom prijetne Katje Tul. To je trgovinica, v katere koncept sem se pri prvem kužku, zdaj pokojnem Sonnyju popolnoma zaljubila, ko sva jo z Maticem odkrila čisto naključno. Ne samo v res edinstveno, skrbno izbrano ponudbo, temveč tudi v tisti osebni pristop, vse super klepete in pijačke, preko katerih sva s Katjo spletli res lep pasje-prijateljski odnos. Kasneje, ko sem pobrala ‘šila in kopita’ iz turizma, sem ji v trgovinici tudi pomagala. In še danes se z veseljem odzovem na klic, ko potrebuje pomoč pri delu. Tako sem se sama čisto navdušila nad idejo o butični trgovinci, ki zagotavlja udobje, kakovost, dobro počutje, skrb za okolje in na prvem mestu skrb za naše kosmatince. Ob rednem nakupovanju v Miss Hope pri Katji in vedno večji ozaveščenosti o pomembnosti previdne izbire kakovostnih izdelkov za naše ljubljenčke ter na kaj vse moramo dejansko biti pozorni, mi je misel na nakupovanje v velikih, komercialnih trgovinah za male živali, postajala vedno bolj strašna. Polica na polico, vsaka nabasana s ponudbo od A do Ž, od kakovosti do katastrofe. In še ta misel mi je redno skakala po glavi – če lahko z nakupom podprem manjšega podjetnika, ki se pošteno trudi in uvršča v svojo ponudbo le najboljše, najbolj etično in cenovno dostopno, ne glede na to da najboljše nima vedno vrtoglavih marž, ki bi omogočile hiter, brezskrben zaslušek, si vzame čas zate in te sprejme z velikim nasmeškom… Zakaj bi sploh želela svoj denar nosit velikim verigam, ki na prvem mestu gledajo na višino marže pri izdelkih, ki jih imajo na policah, kjer na nekaterih deklaracijah pri hrani za svoje mesojede ljubljenčke na prvem mestu najdem žitarice, po možnosti z GSO, živila pridobljena iz sumljivih, nepoznanih virov, iz virov, ki niso niti približno trajnostni. Prodajalec mi ne zna opredeliti točnih virov iz katerih pridobi določena znamka meso, ne zna razložiti postopka predelave hrane. Najdem izdelke, kateri so bili testirani na živalcah… Uh. Ne, hvala!

Kaj pa Ptuj? Zakaj Ptuj?

Ptuj je moje rojstno mesto in moje srčno mesto. Priznam, da odkar sem se preselila na drugi konec Slovenije – čeprav je tukaj lepo, moj Ptuj vedno bolj cenim in tudi pogrešam – zato sem danes zelo vesela, da imam močan razlog, da se zelo pogosto vračam. Odkar pomnim, so na Ptuju bile same večje verige trgovin za male živali, danes vse propadle. Pogosto, ko smo prišli na Ptuj za nekaj dni in sem želela v eno izmed takšnih trgovin po kaj za prigriznit za Cornija in Zoomyja ali babičinega Ozija in mucka Luckyja, sem ostala odprtih ust, praznih rok in kislega nasmeha. Morda, če sem imela srečo, sem našla kakšno naravno sušeno prašičje uho ali bikovko. Ob prebiranju deklaracij večine ostalih prigrizkov, mi je padel mrak na oči. Je to res najboljše kar zmore Ptuj? Kje ljudje, ki so ozaveščeni glede pomembnosti vnašanja kakovostnih hranil v svoje ljubljenčke sploh nakupujejo? Naročajo vsi preko spleta?

OD SANJ DO PRAVEGA PROJEKTA

Če malo pobrskam po spominu, sva se z mamico ob sprehajanju po Ptujskih ulicah ali celo, ko smo se sprehajali mimo omenjene trgovine v nakupovalnem centru, katere veriga je po Sloveniji propadla ne tako dolgo nazaj, redno ”šalili”, da bomo ko bo čas za to, imeli na Ptuju čisto svojo butično, družinsko trgovinico. In ta trgovinica bo imela izključno skrbno izbrane izdelke, ki bodo prijazni tako do naših hišnih ljubljenčkov in kar se da prijazni do narave. Trgovinica, v kateri bomo delali sami in se vsaki stranki posvetili korektno, se z njo posvetovali, poklepetali in jo spoznali ter prisluhnili željam in potrebam. Bilo je nekje v januarju, ko so police edine trgovine za male živali na Ptuju bile zelo prazne, o propadanju dotične verige se je govorilo že nekaj časa. Čeprav se takrat po naših glavah ni kuhalo še nič resnega, sma si pogosto z mami rekle – spet v hecu, da če je kdaj pravi čas, je zdaj pravi čas, da sanje spremenimo v resničnost. Medtem ko se naša mami precej boji novih izzivov, sem sama oseba, ki zelo rada resno zgrabi za vsako novo priložnost, za vsak nov izziv. In tako je v februarju prišla ven novička še bolj uradno. Edina trgovina za male živali na Ptuju se zapira. Čeprav menim, da nas sam obstoj te trgovine ne bi niti malo oviral pri realiziranju projekta, saj gre naša ponudba v čisto drugo smer, je bilo zaprtje te trgovine ena taka fina brca v rit. In tako se je začelo. Iz heca v akcijo! Trije tedni preživeti na Ptuju, skakanje naokrog, reševanje papirologije, najem prostora, sestanki z dobavitelji, naročanje artiklov, trdo delo mojega Matica pri sestavljanju pohištva za trgovinico in seveda neprecenljiva pomoč dedija ter ostalih članov družine. Innnn, OTVORITEV!

Otvoritev trgovinice 9.3.2019, je eden izmed mojih najlepših spominov. Priznam, toliko podpore in navdušenja, pozitivnih odzivov, prijetnih obrazov in lepih želja si nisem nikoli predstavljala. En velik HVALA gre Zavodu za vzgojo psov Alfakan, ki me je v začetku leta 2019 sprejel v svojo ekipo in mi omogočil, da vse od takrat uresničujem svoje velike sanje – postati pasja inštruktorica prav pri njih. Otvoritev je bila tesno povezana z po Sloveniji zelo odmevnimi Alfakan brezplačnimi seminarji na temo vzgoje psov, kjer so vsi udeleženci po koncu bili povabljeni na našo otvoritev. Na otvoritvi je bila prisotna tudi Katja Tul, ki me je popeljala v svet malih živali in butične ponudbe, za kar sem ji zelo hvaležna. Čeprav tale blog zapis prvotno ni bil namenjen temu, moram nujno izpostaviti še kako hvaležna sem za vso podporo prijateljev Tamare, Tomija in Eve ter seveda vseh ostalih prijateljev, znancev in celotne družine. Nenazadnje pa velik hvala tudi našim zvestim strankam, brez katerih danes več ne bi obstajali.

Iz leve proti desni: Tjaša, Vanja, Adriana, Jure – Alfakan, Jelka in spodaj Matic.

V naslednjih blog zapisih ti zaupam zgodbo o imenu trgovinice, več podrobnosti o naši ponudbi ter o naši ekipi in kako smo pridobili vso potrebno znanje za upravljanje z trgovinico za male živali, za izbiro edinstvene, zdrave ponudbe in za kakovosten posvet s strankami.